| Uutinen

Oulun uudella koneella voidaan ajaa suuria sarjoja jopa 50% nopeammin kuin aiemmin


Oulun tuotannon konekanta vahvistui huhtikuussa Makino a61nx työstökoneella. Vaakakarainen 4-akselinen kone on varustettu paletinvaihtajalla, johon mahtuu kaksi palettia kerrallaan. Suurin kappaleen koko on halkaisijaltaan 800mm ja pituus 1000mm. Koneessa on 60 paikkainen työkalunvaihtaja, johon voi vaihtaa ja mitata teriä myös työstön aikana. Paletit on varustettu Leave Industrialin valmistamilla hammaskiskoilla ja pikakiinnikkeillä, jolloin uusien asetusten tekeminen seuraavalle työstölle on nopeaa ja tehokasta. Koneessa on myös tehokkaat servomoottorit kaikille akseleille, jotka mahdollistavat erittäin suuret työstö- ja pikaliikenopeudet myös lyhyissä liikkeissä suurella kiihtyvyydellä. Tärkeimpinä lisävarusteina mainittakoon työkalun rikkotarkastus sekä lineaarimittasauvat X-, Y- ja Z- akseleille.

Tämän työstökoneen suurin hyöty tulee esiin silloin, kun valmistetaan pitkiä sarjoja, eli vähintään satoja kappaleita. Laitteen hyviä ominaisuuksia on mm. se, että samaan aikaan kun koneella työstetään, voidaan toisella puolella konetta vaihtaa palettiin uusia kappaleita työstettäväksi tai vaihdetaan koko paletti toiseen valmiiksi ladattuun. Kappaleiden vaihtoajaksi jää noin 11 sekuntia koneen puolesta, riippumatta kappaleiden määrästä. Tämä työstökone on myös laadukas ja erittäin nopea.

Esimerkkinä tälle työstökoneelle voitaisiin mainita aiemmin valmistetut kappaleet, jotka voidaan nyt tehdä mittausten mukaan yli 50% nopeammin, mitä muilla käytössämme olevilla työstökoneilla on mahdollista tehdä. Tällaisia kappaleita voidaan myös valmistaa huomattavasti suurempi määrä yhdellä ajokierrolla.

Lisäksi tällä työstökoneella voidaan ajaa huomattavan suuria kappaleita. Suurin kappale, jota voidaan pyörittää, voi olla ulkomitoiltaan metrin korkuinen ja halkaisijaltaan 800mm tanko. Jos reikää porataan vastakkaisilta puolilta puoliväliin, niin silloin pystytään poraamaan mainittu 800mm läpi asti.

Olemme kouluttaneet tälle koneelle kokeneita koneistajia siten, että kummassakin vuorossa on aina koulutettu koneenkäyttäjä ja lisäksi on yksi henkilö, joka on myös koneen pääkäyttäjä.

Lisätietoja: