Tuotantomenetelmän valinta


Valittu tuotantomenetelmä vaikuttaa muovimateriaalin valintaan. Etukäteen on oltava tiedossa, millä tuotantomenetelmällä tuotetta valmistetaan. Kaikki tuotantomenetelmät eivät sovi kaikille muovilaaduille, eivätkä kaikki muovilaadut kaikille tuotantomenetelmille. Tuotantomenetelmän oikealla valinnalla voidaan säästää rahaa ja aikaa

Yleisimmät muovien tuotantomenetelmät ovat:


Mekaaninen työstö/koneistaminen on erilaisilla sahoilla sekä CNC-ohjatuilla ja mekaanisilla työstökoneilla tapahtuvaa lastuavaa työstöä. Lisäksi muoveja voidaan liimata ja hitsata.


Lämpömuovauksessa kestomuovinen levyaihio lämmitetään ja muovataan haluttuun muotoon. Lämpömuovausta voidaan tehdä erilaisilla lämpötaivutuskoneilla tai lämmittämällä muoviaihio uunissa ja muovaamalla muovilevy haluttuun muotoon muotin avulla.


Tyhjiömuovauksessa lämmitetty kestomuovinen levyaihio imetään tyhjiöllä muotin pintaan, jolloin muotin muodot kopioituvat tarkasti levyyn.


Ekstruusio on työstömenetelmä, jossa kuuma muovi työnnetään muotoillun suulakkeen läpi. Näin syntyvät esimerkiksi putket ja erilaiset profiilit.


Kalanteroinnissa kuumennettu muovi syötetään telan väliin. Telat puristavat muovin ohueksi levyksi. Kalanteroituja tuotteita ovat erilaiset päällysteet, laatat, paneelit ja pinnoitteet.


Puhalluskalvoekstruusiolla, suulakepuristuksella sula muovi puristetaan renkaan muotoisen suuttimen läpi. Muovi paisuu puhalletun ilman vaikutuksesta ohutseinäiseksi letkuksi, jota voi jatko työstää. Esimerkiksi muovipussit ja kalvot valmistetaan näin.


Puhallusmuovauksessa muoviaihio kuumennetaan ja suljetaan muottiin. Kevyellä paineella sula muovi puhalletaan muotin reunoille, jolloin saadaan sisältä ontto kappale, esimerkiksi pullo tai säiliö.


Rotaatiovalussa muovijauhe tai -tahna kuumennetaan suljetussa muotissa. Muottia pyöritetään, kunnes sen seinämät ovat peittyneet tasaisella polymeerikerroksella. Rotaatiovalumenetelmällä valmistetaan isot, ontot kappaleet kuten roskakorit, polttoainesäiliöt ja erilaiset lieriöt.


Ruiskuvalussa muovi kuumennetaan ja sekoitetaan. Massa suihkutetaan suurella paineella suljettuun muottiin. Esimerkiksi kännykän kuoret, hammaspyörät, ämpärit valmistetaan ruiskuvalamalla.


3D-tulostusta käytetään valmistusmenetelmänä prototyyppien tai yksittäisten muovituotteiden valmistuksessa. Tulostusmateriaalina käytetään jauhetta tai nauhaa (filamentti). Tulostusmateriaali johdetaan tulostuspäähän, joka liuottaa materiaalin nesteeseen tai sulattaa sen. Tämän jälkeen tulostin suihkuttaa kerroksittain materiaalia tulostusalustalle.

Tutustu Aikolonin työstöpalveluihin

Teimme aiheesta oppaan ja vertailimme kolmea eri tuotantomenetelmää keskenään:

  1. Muovien koneistus eli mekaaninen työstö
  2. Muovin lämpömuovaus
  3. Ruiskuvalu

Lataa helppolukuinen opas aiheesta ja kasvata omaa ammattitaitoasi muovin tuotantomenetelmistä.
Pääset lataamaan oppaan ilmaiseksi alta tai tästä linkistä.