| Blogi

Muovikoulun kuukauden muovi: PP - polypropeeni - kustannustehokas valinta vaativaan ympäristöön


Muovikoulun kuukauden muovi: PP - polypropeeni - kustannustehokas valinta vaativaan ympäristöön

Muovikoulussa kerromme muoveista ja jaamme muoveihin liittyvää tietoa ja asiaa. Haluamme auttaa muoveista kiinnostuneita tuntemaan muovit paremmin, kertoa muovien mahdollisuuksista ja tuoda esille niiden avulla onnistuneita ratkaisuja. Muovikoulu julkaisee muovitietoa jatkuvasti, auttaa arjessa eri alojen ammattilaisia muoviin liittyvissä kysymyksissä ja järjestää tapahtumia sekä koulutuksia. Tervetuloa mukaan!

Polypropeeni (PP) on polyeteenin tavoin edullinen perusmuovi joka soveltuu käytettäväksi monissa kohteissa ja ympäristöissä. Polypropeenia on saatavilla levyinä, umpitankoina, ainesputkina ja Twin-Wall kennolevyinä. Näiden lisäksi löytyvät putket ja putken osat.

Polypropeeni on hitsattavissa oleva hyvin kemikaaleja kestävä materiaali minkä ansiosta siitä valmistetaan esimerkiksi tankkeja ja altaita.

Polypropeenin ominaisuuksia ovat mm:

  • keveys
  • hitsattavuus
  • hyvä kemiallinen kestävyys
  • hyvä lämmönkesto
  • pieni vedenimeytyminen
  • liukas
  • hyvä iskusitkeys paitsi kylmässä

PP-H

on yleisimmin käytetty taipuisa polypropeeni laatu. Erityisominaisuuksina voidaan mainita erinomainen kemiallinen kestävyys sekä korroosion kesto. Näin ollen kemikaalitankit ja –altaat ovat yleisiä käyttökohteita.

Kyseinen laatu on lisäksi elintarvikkeiden kanssa yhteensopiva minkä ansiosta sillä on FDA hyväksyntä.

PP-EL

on räjähdysherkkiin tiloihin suunniteltu polypropeeni. Materiaaliin on lisätty sähköä johtavia partikkeleita minkä avulla staattinen sähkö saadaan puretuksi.

Materiaali myös täyttää UL94 V-0 paloluokituksen (yli 4mm materiaalit). Materiaali hyvin hitsattavissa ja siihen on saatavilla oma hitsauslanka.

PP-FOAM

Materiaali valmistetaan vaahdotus tekniikalla joka tarkoittaa oleellisesti keveämpää rakennetta jäykkyyden kärsiessä ainoastaan marginaalisesti normaaliin polypropeeni laatuihin verrattuna. Materiaalin jäykkyyttä kuvastava kimmomoduuli arvo tarkoittaa kappaleen venymistä venyttävän voiman vaikutuksesta. Vaahdotetun rakenteen ansiosta materiaalin tiheys on huomattavasti pienempi joka tarkoittaa huomattavasti pienempää painoa verrattuna normaaliin PP-H laatuun. Materiaalin solurakenne on suljettu joka käytännössä tarkoittaa olematonta veden imeytymistä tämä taasen mahdollistaa käytön kosteissa tiloissa. Käyttölämpötila materiaalille on 0°C - +100°C. Levyn pinta on tasainen ja kiiltävä.

Käyttökohteita polypropeeneille

Kemikaalitankit, kemianteollisuus, laboratoriolaitteet, energiateollisuus, peittauslinjat, kaivokset, maatalous

Lisätietoja eri polypropeenilaaduista http://www.aikolon.fi/tuotteet/perusmuovit

Lisätietoja Twin-Wall levyistä

Aikolon järjestää yrityksille räätälöityjä muovikoulutuksia. Lue lisää:http://www.aikolon.fi/muovitietoa/muovikoulutukset-suunnittelijoille-ja-ostajille

Oulussa 12.2.2016

Martti Hahtonen

Martti Hahtonen

Kirjoittaja
Martti Hahtonen
Liiketoiminnan kehitysjohtaja

020 779 0043
Sähköpostiosoite näytetään, kun sallit JavaScriptin selaimesi asetuksista.